Wat doen de bestuursleden van de Huurdersraad Vidomes? Waarom zijn zij bestuurslid geworden en wat kunnen huurders van hen verwachten? Om daar antwoord op te geven, interviewen we regelmatig bestuursleden en vragen we hen naar hun achtergrond, hun motivatie en blik op de toekomst. Met deze keer: Henk Steijger en Cees Huisman, beiden bestuurslid in Zoetermeer.

Beide mannen zijn doorgegroeid tot het algemeen bestuur van de Huurdersraad door hun jarenlange deelname in lokale besturen of raden. Voor Steijger begon dat al in 1974 toen hij namens huurders deelnam aan gesprekken met het pensioenfonds van Philips, toentertijd de verhuurder. Steijger: “De verhuurder luisterde niet naar de wensen en behoeften van de huurders en blokkeerde de komst van de overlegwet. Door mijn jarenlange werkervaring in ondernemersraden kon ik als belangenbehartiger mijn steentje bijdragen om de afspraken te verbeteren en iets te betekenen voor mijn mede-huurders. En dat doe ik sindsdien in de verschillende vormen en samenstellingen van bewonerscommissies en huurdersraden.” 

Tijd over na pensioen
Ook Huisman begon niet direct in de Huurdersraad Vidomes. “Ik had na mijn pensioen tijd over en daar wilde ik graag iets mee doen voor mijn wooncomplex. Dus toen de bewonerscommissie in 2006 een bestuurslid zocht, ben ik aan de slag gegaan. En per 1 januari 2020 ben ik voor de huurdersraad gestart.” 

Heel divers takenpakket
Deelname aan de Huurdersraad is niet alleen belangrijk, omdat op die manier de huurders sterk zijn vertegenwoordigd, je steekt er ook erg veel van op. Doordat er in werkgroepen wordt gewerkt, heb je een heel divers takenpakket. Zowel Huisman als Steijger zitten in werkgroepen waar ze al veel kennis van hebben, maar ook in werkgroepen met onderwerpen waar ze juist graag meer van willen leren. Huisman: “Doordat je in een groep zit met mensen die er al jaren mee bezig zijn en bijna alles weten, leer je ontzettend veel. En door deel te nemen aan cursussen en seminars scholen we ons zelf bij op de onderwerpen waar we ons als werkgroep mee bezig houden. Tegelijkertijd kun je met een frisse blik kijken naar bepaalde zaken die potdicht zitten. Zo kom je samen toch tot heel mooie oplossingen.”

Niet alleen maar overleggen
Als bestuurslid van de Huurdersraad Vidomes, is goed overleg belangrijk. Er zijn dan ook regelmatig vergaderingen en besprekingen, maar ieder bestuurslid biedt ook een helpende hand voor de aangesloten bewonerscommissies. In het geval van Huisman en Steijger staan zij in nauw contact met verschillende bewonerscommissies én de bewoners in Zoetermeer. “Wij zorgen dat alle buurtbewoners op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen”, aldus Steijger, “maar helpen hen ook met vragen die ze hebben over bijvoorbeeld huurverhoging. Door het gemeentelijk nieuws goed te volgen en contacten te onderhouden met de gemeentelijke voorlichting geven wij berichten door die de huurdwrs van Vidomes direct of indirect aangaan. Je doet alles wat mogelijk is om iets te betekenen voor andere mensen.”

Energietransitie staat hoog op de agenda
Op de vraag waar de heren zich in 2021 voor gaan inzetten, weten ze het antwoord al. De energietransitie. Steijger: “Er gaat veel veranderen en vaak gaat dat ten koste van de huurder. Het is onze taak om kritisch te kijken naar alle stukken en ervoor te zorgen dat er geen negatieve consequenties voor de huurders ontstaan.” Gelukkig is de Huurdersraad Vidomes een sterke organisatie, waardoor we ook dit jaar positief tegemoet zien.”

Reacties