PERSBERICHT: Corporaties maken eerste flats in Palenstein aardgasvrij
Woningcorporaties en andere gebouweigenaren maken de komende jaren stap voor stap de hoogbouw rond de Willem van Cleeflaan in Palenstein aardgasvrij. Hiervoor hebben Vidomes, Vestia, De Goede Woning, VvE De Verdwenen Brug en de gemeente Zoetermeer een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Daarmee maken zij ongeveer 1.100 woningen aardgasvrij met inzet van een WKO-warmtenet. Ook de gemeente doet mee met de aansluiting van 2 gemeentelijke panden: Castellum en Welkom 2. Wethouder Paalvast (Energietransitie & Wonen) en wijkwethouder Palenstein is blij met deze overeenkomst en de langdurige betrokkenheid van deze partijen. “Een eerste WKO- warmtenet in Zoetermeer is een belangrijke stap richting een aardgasvrije wijk en stad. Naast duurzame energievoorziening draagt het ook bij aan de kwaliteit van de woningen en de leefomgeving. Deze overeenkomst is een bijzondere mijlpaal en tot stand gekomen door samenwerking tussen corporaties, particulieren en gemeente.”
Van plan naar uitvoering
De getekende overeenkomst is het startsein om een exploitant van de duurzame energievoorziening te selecteren. Hoe en wanneer de partijen de woningen aardgasvrij maken verschilt per woongebouw. De woningcorporaties houden huurders rechtstreeks op de hoogte van de planning en de uitvoering. Uitgangspunt is dat de verwarmingskosten gelijk blijven: bij gelijk gebruik gaan bewoners niet meer betalen voor verwarming van hun woningen. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt de overlast zo veel mogelijk beperkt. VvE De Verdwenen Brug renoveert en isoleert haar woningen en sluit ze daarna ook aan op het WKO-warmtenet. Netwerkbedrijf Stedin is vanaf het begin bij dit project betrokken voor de aanpassingen van het elektriciteitsnet.
WKO-warmtenet
Na onderzoek is voor dit deel van Palenstein gekozen voor een WKO-warmtenet (warmte- en koude opslag). Hierbij wordt koude en/of warmte opgeslagen in de bodem en weer opgepompt. Daarna komt het via een leidingenstelsel bij de gebouwen. In het gebouw wordt het water vervolgens op de juiste temperatuur gebracht, zodat het gebruikt kan worden voor verwarming van de woningen en warm kraanwater. Een WKO-warmtenet is een milieuvriendelijk en dus duurzaam alternatief voor verwarming met aardgas. Ook is de warmtelevering betrouwbaar. Door in de zomer warmte op te slaan in de bodem dicht bij de gebouwen, is het op ieder moment beschikbaar. Na de selectie van de exploitant besluiten partijen definitief over de aanleg van het WKO-warmtenet.
Grotere plaatje
Aardgas zorgt voor CO2 uitstoot en daarmee voor opwarming van de aarde. In 2050 moet iedereen in Nederland overgestapt zijn van aardgas naar een duurzame energiebron. In Zoetermeer willen we dat al in 2040 hebben bereikt. In de komende 20 jaar zijn er voor iedereen natuurlijke momenten om hier in mee te gaan. De gemeente werkt daarbij samen met vele partners. Het besluit wanneer een wijk aardgasvrij moet zijn en welke energiebron er komt in plaats van gas, neemt de gemeente pas als er voldoende haalbare en betaalbare alternatieven beschikbaar zijn en de wijk er klaar voor is. De gemeente, woningcorporaties en Stedin hebben Palenstein aangewezen als eerste wijk voor het aardgasvrij maken van de voorraad woningen. De volgende partijen werken samen: De Goede Woning ,Vestia, Vidomes, VvE de Verdwenen Brug en de gemeente Zoetermeer.