Op woensdag 6 oktober overhandigden Daphne Braal, bestuurder Vidomes en Karin Schrederhof, wethouder gemeente Delft de laatste sleutel aan de nieuwe bewoners van één van de 68 appartementen aan de Van Schuijlenburchstraat in Delft. Zij deden dit – heel symbolisch – samen met de eerste bewoners van de eengezinswoningen. Hiermee wordt dit bijzondere nieuwbouwproject in de Kuyperwijk afgerond.

Alle woningen opgeleverd
In de zomer van 2020 startte BAM Wonen – in opdracht van Vidomes – met de bouw van 68 appartementen en 23  eengezinswoningen aan de Van Alkemadestraat en de Van Schuijlenburchstraat in Delft. In april dit jaar werden de eengezinswoningen aan de Van Alkemadestraat opgeleverd. Nu – precies een half jaar later – is de oplevering van de appartementen aan de Van Schuijlenburchstraat. Nieuwe bewoner van één de appartementen: “We woonden 12 jaar in een krappe flat hiertegenover met onze kleine kinderen. We zagen dit woonblok verrijzen en keken er dagelijks jaloers naar. Zouden wij ook ooit zoiets krijgen? En toen ontvingen we een uitnodiging! We hebben net de sleutel gekregen. We kunnen het bijna niet geloven.” Een jonge bewoner voegt hieraan toe: “Dat ik gewoon de deur uit kan lopen om te spelen in de speeltuin hiertegenover. Ik wist niet dat het zo leuk was om beneden te wonen. En ik heb nu een eigen kamer. En mama lacht ook veel meer nu.”

Zonnepanelen aan de gevel
Alle woningen zijn goed geïsoleerd en hebben een warmtepomp die gebruikmaakt van bodemwarmte. Hierdoor zijn de woningen gasloos. De voorgevel van het appartementencomplex is op fraaie wijze voorzien van zonnepanelen, net als het dak. Oplossingen zoals slimme waterberging, groene erfafscheiding en vleermuiskasten in de gevel maken de duurzame appartementen compleet.
Daphne Braal, bestuurder Vidomes: “Ik ben ontzettend trots op wat we hier met elkaar hebben neergezet in de afgelopen periode. Mijn complimenten aan VD+M architecten voor het ontwerp en aan BAM Wonen voor de manier waarop het project gerealiseerd is. Het is precies geworden zoals we dat in gedachte hadden. We zijn blij dat Vidomes op deze manier een bijdrage kan leveren aan het woningtekort. Daarnaast is dit project een mooi voorbeeld van hoe je duurzaamheidsmaatregelen op een goede manier kunt integreren in sociale woningbouw.”

Mooie samenwerking
In dit unieke plan werkt Vidomes samen met ouderenzorgpartij Pieter van Foreest en de gemeente Delft. Een deel van de appartementen is toegewezen via bemiddeling van de seniorenmakelaar van Vidomes en via Pieter van Foreest. De drie partijen stimuleren een actieve gemeenschap waarin de bewoners elkaar kennen en van elkaars hulp, steun, talenten en sociale contacten kunnen profiteren. De woningen zijn ook geschikt voor mensen met een lichte zorgbehoefte. Aan deze mooie woonvorm
wordt nu samen met de bewoners verder gebouwd. De flatcoach van Vidomes, Pieter van Foreest en Delft voor Elkaar bieden hierin ondersteuning. Wethouder Schrederhof van Wonen, WMO en Sport: “Op deze mooie locatie in de Kuyperwijk
creëren Pieter van Foreest, Vidomes, gemeente en bewoners een gemeenschap voor en door bewoners. Waar jong en oud, vitaal en kwetsbaar, gezinnen en alleenstaanden samen wonen, met professionele ondersteuning waar nodig. Een woonvorm waarbij bewoners ermee instemmen iets voor elkaar over te hebben en voor elkaar te betekenen; een vorm van nabuurschap. Zo mooi om te zien hoe dit concept nu steeds meer vorm krijgt. Echt een toevoeging aan de wijk.”

Samenwerking Vidomes en BAM Wonen
Dit is het derde woningbouwproject dat BAM Wonen samen met Vidomes oplevert. Eerder dit jaar zijn 48 NOM-appartementen aan het Rijnlandpad in Leidschendam-Voorburg en 36 NOM-appartementen aan de Professor Schoemaker Plantage in Delft opgeleverd.

Reacties